Ruokamakkarat

Ruokamakkarat ovat joko kypsennettyjä tai kypsentämättömiä ruoan valmistukseen hyvin soveltuvia makkaroita. Kypsänä myytävät ruokamakkarat savustetaan ja kypsennetään vesihöyryssä.

Lenkkimakkara

Lenkkimakkara on paksuhko, pääasiassa ei-syötävään kuitusuoleen tehty ruokamakkara. Jonkin verran lenkkimakkaraa tehdään myös luonnonsuoleen. Makkaran muoto on yhtenäinen lenkki tai kahdesta erillisestä osasta koottu lenkki. 

Nakkimakkara

Nakkimakkaroita myydään kuorettomina sekä luonnon- tai tekosuoleen tehtyinä. Kuorettomat nakit ruiskutetaan helposti irtoavaan keinokuoreen, joka poistetaan kypsennyksen jälkeen. Perinteisen nakkimakkaroiden lisäksi markkinoilla on myös hyvin lyhyitä ja hyvin pitkiä nakkimakkaroita. Valikoimissa on myös kevytnakkeja ja siipikarjanlihasta valmistettuja nakkeja.

Grillimakkara

Grillimakkara on luonnonsuoleen tehty ruokamakkara. Nimensä mukaisesti grillimakkara soveltuu erinomaisesti grillattavaksi. Grillimakkararoissa lihaisat ja mausteiset makkarat ovat kasvattaneet tuotevalikoimaa. Grillimakkaroita on saa myös kuorettomana.

Braatvursti

Braatvursti on ohuehko, luonnonkuorinen sianlihasta tehty keskieurooppalainen paistinmakkara. Makkara kypsennetään pannulla tai uunissa ja se tarjotaan etikkaisten vihannessäilykkeiden ja hapankaalin kanssa.

Verimakkara

Verimakkara on luonnonsuoleen tai muuhun kuoreen tehty makkara, jonka pääraaka-aine on veri. Veren lisäksi makkarassa on vettä, lihaa, jauhoja, ohraryynejä ja joskus silavaa. Mausteita verimakkaroissa on suolan lisäksi vähän. Verimakkara tarjoillaan usein puolukkasurvoksen tai puolukkakastikkeen kera.

Ryynimakkara

Nimensä mukaisesti ryynimakkaran valmistusaineina käytetään ryynejä tai suurimoita, useimmin ohrasta (noin 20 %). Lisäksi makkaroihin käytetään mm. vettä, lihaa ja suolaa.