Maksamakkarat ja -pasteijat

Maksamakkara on pehmeä ja hyvin levittyvä maksavalmiste, jonka oleellisena valmistusaineena on maksa. Sitä myydään yleensä muovikuoressa tai valmiinaviipaleina.

Perinteisissä maksamakkaroissa on noin 20 % asvaa. Kevytmaksamakkaroissa on nimensä mukaisesti rasvaa vähennetty puoleen tai jopa alle perinteiseen maksamakkaraan verrattuna. Saatavana on myös kasviksilla, kuten tomaatilla ja ruohosipulilla maustettuja maksamakkaroita.

Maksapasteija on maksamakkaraa pehmeämpää ja sitä myydään yleensä rasiaan, mutta myös muovikuoreen pakattuna. Rasvaa maksapasteijoisssa on saman verran kuin maksamakkarassa.

Raaka-aineet

Maksamakkaran perusraaka-aineet ovat liha, maksa ja vesi. Liha on yleensä rasvaista sian- tai naudanlihaa. Markkinoilla on myös tuotteita, joihin on käytetty kalkkunanlihaa.

Maksa on yleensä sian- ja naudanmaksaa. On myös tuotteita, joiden valmistukseen on käytetty kalkkunan- tai broilerinmaksaa.

Joissakin maksamakkaroissa, kuten esimerkiksi maalaismaksamakkarassa, on mukana myös muita sisäelimiä, kuten sian tai naudansydäntä ja sian munuaisia. Ne antavat oman makunsa makkaralle. Makkaramassa jätetään rakenteeltaan karkeammaksi, mikä on tyypillistä maalaismaksamakkaralle.

Valmistus

Toisin kuin perinteisessä keittomakkarassa, maksamakkaran raaka-aineet kypsennetään ennen kutterointia. Varsinainen kypsennys tehdään suljetussa pakkauksessa, useimmiten keittämällä.

Maksapasteija on rakenteeltaan hyvin samankaltainen kuin maksamakkara, mutta sen rakenne on pehmeämpi. Maksamakkaran ja -pasteijan ero on se, että pasteijaan maksa lisätään tuoreena kutteroinnin lopussa. Maksapasteija kypsennetään myös suljetussa pakkauksessa.

Maksapatee eroaa maksamakkarasta ja -pasteijasta kypsennystavaltaan. Patee kypsennetään paistamalla uunissa, jolloin tuotteeseen saadaan kaunis paistopinta.