Leikkelemakkarat

Lauantai- ja pekonityyppinen makkara

Lauantaimakkara on hienojakoisesta massasta miedosti maustettu muovikuoreen tehty leikkelemakkara. Tyypillisiä mausteita ovat mm. korianteri, valkopippuri, sinapinsiemen ja chili. Perinteisen lauantaimakkaran rinnalla on suosiotaan on kasvattanut kevytlauantai.

Pekonityyppinen makkara on muovikuoreen tehty leikkelemakkara, jossa hienojakoiseen massaan on sekoitettu karkeajakoisempaa lihaa, esim. kinkkua.

Lauantai- ja pekonityyppistä makkaraa myydään kokonaisina tankoina ja valmiiksi viipaloituna, joko tavallisina tai ohuen ohuina viipaleina, sekä vakuumi- että suojakaasupakkauksissa.

Balkanmakkara

Balkanmakkaran massa on kutteroinnin yhteydessä jätetty tasaisen karkeajakoiseksi kauttaaltaan. Makkara on tehty syötäväksi kelpaamattomaan kuoreen ja sitä myydään kokonaisina tankoina ja valmiiksi viipaloituna vakuumi- ja suojakaasupakkauksissa.

Markkinoilla on myös leikkelemakkaroita, joiden valmistusaineina on käytetty lihan ohella erilaisia kasvikunnan tuotteita, kuten herkkusieniä, paprikaa, oliivia tai kurkkua. Kasvikset lisätään makkaramassaan kutteroinnin loppuvaiheessa, joten ne näkyvät makkarassa selvästi erottuvina palasina. Tällaisia makkaroita myydään yleensä valmiiksi pakattuina viipaleina.