Makkaraluokat

Makkarat jaetaan valmistusmenetelmän ja käyttötarkoituksen mukaan kestomakkaroiksi, leikkelemakkaroiksi ja ruokamakkaroiksi. Kestomakkaroita ovat mm. meetvurstit, keittomakkaroita leikkelemakkarat ja ruokamakkaroita nakit sekä lenkki-, grilli- ja raakamakkarat.

Makkara-nimeä saa käyttää myös seuraavista valmisteista: laukkamakkara, perunamakkara, ryynimakkara ja verimakkara, vaikka ne eivät perinteisen makkaran määäritelmää täytäkään valmistusaineen osalta.

Kestomakkarat

Kestomakkarat ovat +30 asteessa valmistettuja makkaroita, jotka saadaan säilyviksi kuivaamalla, savustamalla tai pitämällä suolaliuoksessa.

Keittomakkarat

Keittomakkarat jaetaan leikkele- ja ruokamakkaroihin. Leikkelemakkarat ovat vähintään +65 asteessa hauduttamalla, keittämällä tai muuten kypsennettyjä makkaroita, joita käytetään leikkeleiksi( mm. lauantai-, gotler- ja balkanmakkarat).

Ruokamakkarat

Ruokamakkarat ovat kypsentämättömiä tai vähintään +65 asteessa kypsennettyjä makkaroita, joita käytetään lähinnä ruoanvalmistukseen (lenkit, nakit, grillimakkarat ja raakamakkarat).