Lihan pakkausmerkinnät

Elintarvikkeen nimi

Elintarvikkeen nimenä on käytettävä EU:n lainsäädännössä säädettyä nimeä, Suomessa käyttöön vakiintunutta nimeä tai nimeä, joka kuvaa elintarviketta ja tarvittaessa sen käyttöä.

Liha elintarvikkeen ainesosana on nisäkäs- ja lintulajien luustolihaksia sekä niihin luonnostaan sisältyviä tai liittyviä kudoksia, joissa rasvan ja sidekudoksen kokonaispitoisuudet eivät ylitä sovittuja arvoja. Elintarvikkeen ainesosana olevasta lihasta on ilmoittava myös eläinlaji, josta tai joista liha on peräisin.

Nimen on sisällettävä tai siihen on liitettävä tiedot ominaisuuksista

  • Jauhettu, savustettu tai sulatettu (tuotteet on pakastettu ennen myyntiä ja myydään sulatettuina); esim. maksalaatikko, sulatettu
  • Lisätty vettä, jos lisättyä vettä valmiissa tuotteessa on yli 5 %; esim. harmaasuolattu kinkku, lisätty vettä
  • Lisätyn proteiinin esiintyminen ja alkuperä on ilmoitettava; esim. jos lihavalmisteet ja raakalihavalmisteet sisältävät lisättyä proteiinia sellaisenaan ja eläinlaji mainittava
  • Paloista yhdistetty liha; esim. paloista yhdistetty kinkkurulla
  • Jauhelihan nimitystä koskeva erityisvaatimus; rasvapitoisuus ja kollageeni/lihaproteiinisuhde 
  • Makkaroihin käytettävät suolet; jos suoli ei ole syötävä, siitä on ilmoitettava
  • Pakastetun lihan ja raakalihavalmisteiden pakastuspäivämäärä
  • Jos tuotteen säilyvyttä on parannettu suojakaasulla; merkintä "pakattu suojakaasuun"

Elintarvikepakkauksissa ilmoitettavat pakolliset tiedot

  • Elintarvikkeen nimi
  • Ainesosaluettelo
  • Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet
  • Ainesosien ryhmien määrät*
  • Sisällön määrä
  • Vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta sekä pakastuspäivämäärä *
  • Säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet *
  • Valmistajan, pakkaajan tai EU:ssa toimivan myyjän nimi ja osoite
  • Alkuperämaa tai lähtöpaikka *
  • Käyttöohje*
  • Alkoholipitoisuus
  • Ravintoarvoilmoitus

Muut pakolliset tiedot

  • Merkintä voimakassuolaisuudesta. Maa- ja metsätalousministeriön asetus 1010/24 määritttelee eräiden elintarvikkeiden ilmoittamisen voimakassuolaisiksi ja koskee muun muassa makkaroiden ja lihavalmisteiden suolapitoisuuksia
  • Erätunnus
  • Erityislainsäädännön edellyttämät merkinnät*

    *= tarvittaessa
     

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä säädetään EU:n kuluttajainformaatioasetuksella N:o 1169/2011. Kuluttajainformaatioasetus koskee kuluttaja- ja suurkeittiökäyttöön tarkoitettuja pakattuja ja pakkaamattomia elintarvikkeita sekä elintarvikkeiden etämyyntiä ja markkinointia. Yleisenä tavoitteena on kuluttajien terveyden ja etujen suojelu sekä harhaanjohtamisen estäminen. Pakkausmerkintöjen tulee olla helposti luettavia ja ymmärrettäviä.

Vapaaehtoiset merkinnät

Lihapakkauksiin voi laittaa myös vapaaehtoisia merkintöjä ja entistä useammassa pakkauksessa onkin jo merkintä maatilasta, jossa liha on tuotettu. Pakkauksissa on myös merkintöjä tuotantotavasta, esimerkiksi Laatuvastuu, eläinten lääkitsemisestä, kuten antibiootiton tai tuotettu ilman antibiootteja sekä ruokinnasta, kasvatettu suomalaisella kauralla tai ruokinnassa ei ole käytetty soijaa.