Lihateollisuus Suomessa

Lihateollisuus on suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin toimiala. Eviran tilastojen mukaan Suomessa on 348 liha-alan laitosta (1.3.2016) eli laitosta, jossa käsitellään lihaa ennen vähittäismyyntiä. Niistä neljä on suurta ja muut pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Ala on pienyritysvaltainen, sillä alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä on koko määrästä noin puolet. 20 suurinta  yritystä tuottaa 90 prosenttia tuotannon bruttoarvosta.

Osa yrityksistä on mukana koko teurastus- ja jalostusketjussa, osa harjoittaa esimerkiksi vain lihan leikkausta tai tekee lihavalmisteita ja ostaa raaka-aineen Suomesta ja ulkomailta.  

Liha-ala työllistää osaajia

Liha-alan yrityksissä työskentelee vajaa 10 000 henkilöä. Ala työllistää toisen asteen oppilaitoksesa, ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistuvia ammattilaisia tuotanto-, markkinointi-, myynti-, viestintä-, tuotekehitys-, taloushallinto-, logistiikka- ja tietohallintotehtäviin.

Lue lisää Lihatiedotuksen jäsenten sivuilta: Atria Suomi Oy, HKScan Finland Oy, Snellmanin Lihanjalostus Oy ja Lihakeskusliitto ry