Lihan kulutus Suomessa

Lihan kulutusluvut ilmoitetaan kaikissa maissa luullisena lihana eli ns. ruholihana. Syötävän lihan osuus saadaan, kun luullisesta lihasta poistetaan luiden osuus, keskimäärin 20 %. Lisäksi vähennetään kypsennyshävikki, joka on 10-30 % tuotteesta riippuen. Kypsänä syödyn lihan määrä on reilu 50 % luullisen lihan määrästä.

Lihan kulutus Suomessa kg / hlö luullista lihaa

Vuosi

Sika

Nauta

Lamm.

Siipik.

Hev.

Poro

Hirvi

Riista

Elimet

Liha yhteensä

1970 21,0 21,2 0,3 0,8 0,9 .. .. .. .. 44,2
1975 27,5 24,9 0,2 2,4 0,6 .. .. .. .. 55,6
1980 30,5 24, 0,2 3,0 0,2 0,3 .. 3,3 4,3 65,8
1985 33,0 21,7 0,3 4,3 0,2 0,5 .. 2,3 5,0 67,3
1990 33,0 21,8 0,3 6,8 0,1 0,7 .. 1,7 2,7 67,1
1995 32,5 19,0 0,5 8,7 0,1 0,5 1,0 1,3 2,1 64,7
2000 32,6 19,1 0,4 13,3 0,2 0,4 1,8 2,0 1,2 69,2
2005 33,5 18,6 0,3 16,1 0,2 0,6 2,1 0,2 1,4 72,9
2010 34,9 18,6 0,5 18,2 0,5 0,5 1,8 0,2 1,0 76,2
2011 36,4 18,6 0,7 18,2 0,5 0,5 1,9 0,3 0,6 77,7
2012 36,0 18,7 0,7 18,7 0,5 0,5 1,6 0,2 0,5 77,5
2013 35,6 18,4 0,6 19,5 0,6 0,5 1,2 0,2 0,5 77,1
2014 34,6 18,7 0,6 20,1 0,5 0,4 1,1 0,3 0,2 76,6
2015 35,1 19,2 0,7 21,6 0,4 0,5 1,2 0,2 0,5 79,4*

* Ravintotase 2015 ennakko
 



* Luullisesta lihasta on luutonta 80 %. Kun huomioidaan kypsennyshävikki, 10-30 % tuotteesta riippuen, kypsänä syödyn lihan määrä on reilu 50 % luullisen lihan määrästä.


Lähteet: MMM Tike, Luke ja Suomen Gallup Elintarviketieto Oy