Suomalainen liha on kestävämpi valinta

Julkaistu 10.10.2018

Lihantuottajamaana Suomella on etuja, jotka vähentävät tuotannon kokonaispäästöjä ja tekevät suomalaisesta lihasta ulkomaista ilmastoystävällisempää. Tuotantomme on tehokasta ja lihantuotanto ja muu tuotanto tukevat toisiaan. Noin 80 prosenttia suomalaisesta naudanlihasta on peräisin maitokarjasta, jonka hiilijalanjälki on lihakarjaa pienempi. Pellot sopivat nurmirehun viljelyyn ja vesivarat ovat hyvät. Suomalaisen lihan kuluttaminen kohtuudella on ulkomaista lihaa kestävämpi valinta.

Naudanlihantuotanto aiheuttaa lihantuotannon suurimmat ympäristöhaitat. Yksi keino vähentää globaaleja lihantuotannon ongelmia on valita suomalaista naudanlihaa. Suomalaisen tuotannon etuna on yhdistetty maidon- ja lihantuotanto tuottaa vähemmän päästöjä kuin pelkkä lihakarjan kasvatus. Noin 80 prosenttia naudanlihasta saadaan maitokarjasta. Suomessa on paljon nurmea, mikä on tärkeää erityisesti naudanlihantuotannolle. Lehmä pystyy märehtijänä muuttamaan muille kelpaamattoman nurmirehun arvokkaaksi eläintuotteeksi.

Nurmella on useita edullisia ympäristövaikutuksia, esimerkiksi maan rakenteen ja hiilivarojen ylläpito, eroosion vähentäminen ja vähäinen kasvinsuojeluaineiden tarve. Nurmi pienentää myös peltomaan typpioksidipäästöjä sekä lisää biodiversiteettiä ja maiseman esteettisyyttä. Suomen vesivarat ovat hyvät eikä meillä ole pulaa ruuantuotantoon käytettävästä vedestä.

Tehokas tuotanto vähentää päästöjä

Suomen lihantuotanto ja muu tuotanto tukevat toisiaan. Lihatilojen rehuomavaraisuus on korkea ja meillä suositaan lähipeltojen rehua. Nurmen ohella rehustukseen käytetään viljaa ja palkokasveja sekä muun elintarviketeollisuuden sivutuotteita. Eri tuotantoketjujen yhteistyö kuormittaa ympäristöä vähemmän.

Suomalaisissa lihayrityksissä parannetaan energiatehokkuutta uusiutuvalla energialla, esimerkiksi aurinkosähköllä. Materiaalitehokkuus, jäteveden ja jätteiden käsittely sekä jätteiden kierrätys ja hyötykäyttö ovat muita tärkeitä lihantuotannon päästöjä vähentäviä toimenpideitä.

Työtä lihantuotannonnon ympäristövaikutusten vähentämiseksi tehdään jatkuvasti. Tilastokeskuksen mukaan maatalouden päästöt ovat vähentyneet parin vuosikymmenen aikana. Vuonna 2017 maatalouden osuus oli noin 11 prosenttia kokonaispäästöistä. Lihantuotannon osuus maatalouden päästöistä on noin puolet.

Ravitsemussuositusten mukaan, kohtuullisesti ja harkiten

Ruokavaliota on tärkeää tarkastella kokonaisuutena ja valita liha harkiten. Vaikka runsaasti lihaa ja muuta eläinperäistä ruokaa sisältävät ateriat kuormittavat kasvisaterioita enemmän, ravitsemussuositusten mukaan liha on osa monipuolista ja terveyttä edistävää ruokavaliota. Suomalaisen lihan kuluttaminen kohtuudella on ulkomaista lihaa kestävämpi valinta.

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567

» Takaisin uutisiin

Lisää uutisia