Paras maku tulee lihasta ja grillistä

Julkaistu 31.07.2018

Grillattavaan lihaan saa makua monella tapaa. Maustamisen voi aloittaa jo paria päivää ennen grillausta tai maustaa vasta lautasella. Vaikka vaihtoehtoja on monia, lihan omaa hienoa makua ei kannata peittää kovin voimakkailla mausteilla. Usein suola ja pippuri riittävät. Paras maku tulee lihasta ja grillistä

Makua helposti, hitaasti ja nopeasti
Jos grillaa isoja lihapaloja, kannattaa tehdä mausteliemi. Sen pohjaksi kiehautetaan suolaliemi (½ dl suolaa ja litra vettä), johon lisätään mausteet. Lihapala laitetaan kulhoon ja jäähtynyt liemi kaadetaan päälle. Lihan annetaan maustua jääkaapissa pari päivää ennen grillausta.

Monelle tutuin tapa maustaa grillattava liha on marinointi. Perusmarinadiin tulee öljyä, happoa ja mausteita. Lihat voi laittaa jääkaappiin marinoitumaan edellisenä päivänä tai pari tuntia ennen grillausta. Liika marinadi pyyhitään lihan päältä pois ennen grilliin laittoa, jolloin grilli pysyy siistinä eikä öljy syty palamaan.

Nopeimmin lihaan saa makua ns. RUB-maustamisella. Siinä lihan pintaan hierotaan kuivia mausteita noin puoli tuntia ennen grillaamista. Kaupoista saa valmiita RUB-mausteseoksia, mutta seoksen toi tehdä myös itse. Pohjana käytetään tummaa sokeria, johon lisätään mausteet. Sokeri vahvistaa muiden mausteiden makua ja antaa lihalle hyvän pintavärin. Pintamaustettuun lihaan tulee grillissä myös mukavan rapea pinta.

Lihan voi maustaa myös glaseeraamalla eli valelemalla lihaa grillaamisen aikana maustekastikkeella, jolloin lihan pintaan tulee kaunis lasimainen kiilto. Glaseerauskastikkeen peruselementit ovat makeus, happamuus ja mausteet. Makeutta saa helposti tummasta sokerista tai juoksevasta hunajasta ja happamuutta punaviinistä, viinietikasta tai sitruunasta. Myös olut sopii glaseeraukseen. Amerikkalaiset suosivat ketsuppia, jolloin muuta makeutta ei tarvita. Jos lihan maustaminen ei innosta, tarjolla on runsaasti valmiiksi maustettuja vaihtoehtoja. Niistä vaateliaskin grillaaja löytää omat suosikkinsa.

Usein suola ja pippuri riittävät
Yksinkertaisuus on joskus valttia myös maustamisessa. Lihassa itsessään on jo niin hieno maku, että sitä ei kannata peittää liialla maustamisella. Suola ja pippuri riittävät. Paras maku tulee lihasta ja grillistä.

Valttia on myös maltti. Kevyen lempeä kypsennys on parasta kaikille grilliruuille, jolloin tuote säilyy mehevänä. Mustalle karrelle ei pidä grillata mitään tuotetta.

Lisätietoja: Lihatiedotus, Riitta Stirkkinen, p. 050 560 2567

» Takaisin uutisiin

Lisää uutisia